De ce dieta este supraevaluata?

Dieta este importanta, insa este prea des adusa in discutii. Motivul principal pentru care spun ca dieta nu este asa de importanta, este ca toata lumea este obsedata asupra ei, toata lumea vorbeste despre ea, insa cu toate acestea, vedem ca societatea noastra este supraponderala, nesanatoasa.

Nu este vorba ca dieta nu este importanta, insa sunt alte mecanisme care determina o persoana sa devina nesanatoasa, care apoi o imping in directia consumului de alimente proaste. Ma ingrijorez mai putin asupra dietei si ma ingrijorez mai mult de felul in care ma misc!

Nu suna plauzibil pentru urechile noastre, insa, lasati-ma sa va explic: Daca ar fi sa am un limbaj al corpului foarte anxios, limbajul nonverbal nu este tocmai cel mai potrivit, corpul meu este contorsionat si rasucit, probabilitatea este ca voi activa sistemul nervos simpatic ( lupta – sau – fugi), care face parte din sistemul nervos autonom si voi tinde sa fiu mult mai stresat. Sa te misti deficitar, este destul de epuizant pentru corp, destul de epuizant pentru sistemul nervos, iar daca ramai in mod constant asa, corpul luptandu-se continuu la nivel mecanic, se va produce o stresoreactie ( un raspuns la stres) care te va impinge sa vrei sa faci unele lucruri impulsive, pentru a manageria situatiile stresante,atat din interior cat si din exterior. Oamenii fac tot timpul acest lucru, cu drogurile, cu alcoolul, cu fumatul, fie ca se uita la televizor, fie ca mananca impulsiv, etc. Cand esti stresat ai tendinta sa apelezi la acest comportament de a te “proteja”, cand nu dispui de niciun mod de a combate stresorul.

Oamenii trebuie sa isi dea seama, ca daca iti corectezi biomecanica si faci corpul sa se miste asa cum ar trebui, iti vei adresa majoritatea traumelor din corp, deoarece orice trauma cu care te confrunti mental sau cu care stramosii tai s-au confruntat mental sau fizic, toate aceste lucruri au o manifestare fizica, iar atunci cand te adresezi disfunctiilor de postura in mod direct, vei ajunge la sursa problemelor insesi.

Ai auzit probabil expresia : “ The issues are in the tissues “( Problemele sunt in tesuturi) .

Daca iti rezolvi problemele din tesuturi, nu trebuie sa cauti constant sa “apelezi” la a manca impulsiv, a fuma, a bea, etc., pentru a face fata unui stresor! Daca modul in care te misti este bun, raspunsul asupra stresorului o sa fie probabil mai eficient, iar ca urmare a acestui lucru, ti-ar fi mai usor sa menti un stil de a manca sanatos.

Asta se intampla in “Functional Patterns” tot timpul; este un motiv pentru care coloana persoanelor devine mai dreapta, mai decomprimata, genunchii sunt mai decomprimati, durerile din corp dispar atunci cand oamenii implementeaza 100% tehnicile functional patterns, iar alaturi de toate aceste beneficii, vor pierde substantial grasime corporala, facand asta fara sa se duca constant la sala de fitness si sa se antreneze intens.

Multi zic ca nu exista scuze ca oamenii sa se ingrase, deoarece pot merge la sala sa se antreneze!

Eu zic ca sunt “vorbe in vant”, fara a avea cunostinte in cauza!

Nu trebuie neaparat sa mergi la sala daca vrei sa fi sanatos si atletic, tot ce trebuie sa faci este sa inveti sa obtii MODERATIE! Este foarte dificil sa gasesti moderatie in ceea ce faci daca esti intr-o dezordine totala si in mod constant anxios si nu ai nicio idee cum sa iesi din starea respectiva! Oamenii fac fata anxietatii in mod sarac si acesta este motivul pentru care fac alegeri gresite!

Dieta conteaza, insa nu exista o dieta prestabilita, un plan pe sase luni si asa mai departe. Sunt momente in care poti sa mananci mai multe verdeturi, momente in care mananci mai multe radaciniase, mai multe fructe, momente in care mananci mai multa carne, nu este ceva “batut in cuie”.

Tu nu stii exact ce se intampla in interiorul tau, corpul este mult mai inteligent decat crezi iar daca ii dai feedback-ul corespunzator la nivel de biomecanica, el iti va transmite ca nu mai vrea acelasi stil de mancare cu care erai obisnuit sa il alimentezi.

Deci, trebuie sa stim anumite aspecte ce tin de dieta? Cu siguranta, da!

Toti intreaba cum arata dieta mea?

Ei bine, o sa va raspund foarte foarte simplu: daca eviti consumul de cereale, nuci , grasimi polinesaturate, o sa iti ramana majoritatea alimentelor pe care poti sa le consumi. O sa poti sa mananci verdeturi, legume, fructe, cu toate ca nu asta ar trebui sa fie ordinea lor, verdeturile si legumele nu ar trebui sa fie prioritate. In primul rand consumul de carne, 50% din dieta, din calorii, sa provina din carne si apoi restul ar trebui sa vina dintr-o cantitate suficienta de fructe.

Deci cu toate astea in minte, nu este complicat, nu ar trebui sa avem discutii elaborate pe tema dietei, repetand ciclul iar si iar. Oamenii vorbesc tot timpul despre aceleasi lucruri cand vine vorba de dieta si se intreaba de ce nu pot sa-si depaseasca problemele. Si o sa va spun destul de sincer ca, rezolvarea problemelor in cea mai mare parte, o sa fie pe atat de simplu cat si de complicat ca tu sa iti corectezi problemele de postura (biomecanica). Daca iti corectezi felul in care te misti, limbajul nonverbal, daca reusesti sa iti faci corpul sa nu mai duca o lupta in mod constant la nivel de postura, in acel moment o sa-ti reglezi modul in care raspunzi stresorului, iar in cele din urma o sa-l suprimi, deoarece nivelul hormonilor de stres din corp o sa scada in mod dramatic si o sa ajungi mai repede in starea parasimpatica ( odihna – si – digestie), despre care toata lumea vorbeste.

De ce spun ca dieta nu ar trebui sa fie pe primul plan?!

Deoarece, in timpul stresului, digestia este inhibata, intra in rol sistemul nervos simpatic ( lupta sau fugi) care ii transmite corpului sa intre in alerta! Nu mai exista destul timp sa se extraga beneficiile energetice aduse de lentul proces de digestie! Deci, indiferent ce ai manca, corpul nu o sa proceseze mancarea, deoarece este prea ocupat sa livreze energie catre alte parti ale corpui, catre muschi, pentru a face fata “ pericolului”.

Dar care pericol o sa ma intrebati?

O sa mai fac o ultima asociere si o sa inchei articolul.

Ganditi-va la corpul vostru ca la o masina care se deplaseaza doar pe jante, fara suspensii, cu probleme la directie. De fiecare data cand o sa treaca peste o denivelare, o groapa , toate suruburile, toate partile componente care o tin stabila incep sa se miste, sa se desprinda, pana cand o sa cedeze complet!

Asa cum ai grija de masina ta sa ii faci la timp reviziile, sa o repari cand este cazul, pentru a stii ca te duce in siguranta din punctul A in punctul B, cu atat mai mult trebuie sa ii dai atentie corpului tau intrucat cu el o sa te deplasezi toata viata fara a putea sa il inlocuiesti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *